Gå til hovedindhold
No dig køkkenhave hos Bo Egelund på Fyn. Foto: Frank Kirkegaard
No dig køkkenhave hos Bo Egelund på Fyn. Foto: Frank Kirkegaard
Artikel for alle

No dig - Grav ikke jorden i haven

No dig er en metode, hvor du ikke behøver at grave jorden i haven, før du planter eller sår. Vi har talt med Charles Dowding, en af metodens store fortalere. Få hans tips her.
Toby Musgrave - 
25. september 2019

No dig er en ”antigravemetode”, hvor man ikke skal grave jorden igennem i haven, før man planter eller sår. Man kan bruge metoden i prydhaven, og den er perfekt til køkkenhaven.

De fleste haveejere har ellers altid fået at vide, at det første, man skal gøre, når man vil anlægge en ny have, er at rydde området for ukrudt og grave det hele igennem. For at give planterne de bedst mulige vækstforhold er det nødvendigt at grave velomsat dyregødning ned i bedene. Og gør vi det ikke på denne måde, er det som om, vi bryder ukrænkelige regler. 

Men der findes en alternativ tilgang, som vinder indpas, fordi den virker og har mange fordele. Metoden hedder No-dig.

Charles Dowding. Foto: Wawwa Ohrt

En af metodens store fortalere er englænderen Charles Dowding. Han er gartner og dyrker økologiske grøntsager i Somerset. Han stødte på metoden i 1982, da han var ved at undersøge, hvordan man kunne spare tid og penge, når man dyrker i højbede.

Han prøvede metoden af og blev overbevist om, at det virkede. Han har brugt ca. 35 år på at forfine sine færdigheder og eksperimentere, og nu underviser han andre i fordelene ved at bruge No Dig-metoden. 

Fordele ved No dig-metoden

Nogle kalder metoden for doven, men faktisk er den snarere klog. Det er nemlig en metode, som har mange fordele og ingen ulemper ifølge Charles Dowding.

Charles Dowding har gennem årene foretaget flere eksperimenter, hvor han har sammenlignet resultaterne af at grave eller ikke at grave. De viser, at ved No Dig-metoden får man sundere planter og højere udbytte af frugt og grøntsager.

Og der er endnu flere fordele:

  • Når du ikke skal grave for at klargøre bedene hvert år, sparer du masser af tid og kræfter. 
  • No dig-metoden forstyrrer ikke jorden, så de naturlige processer får mulighed for at tage over og holde jorden sund.
  • Når man ikke hele tiden forstyrrer jorden, reduceres mængden af ukrudt kraftigt, så man sparer endnu mere tid, fordi man ikke skal luge så meget.
  • Man slipper for at få ondt i ryggen af at grave og luge.

Med No dig-metoden forstyrrer man ikke jordens organismer, så er vigtige for at få en sund jord og dermed et godt udbytte. Foto: Pixabay

Ifølge Charles Dowding er der også en psykologisk fordel, idet haven ser smukkere ud, når der er mindre ukrudt.

”Hos mine studerende har jeg bemærket, at det sætter gang i en positiv spiral. For når haven ser godt ud, får man det selv godt, og man får lyst til at gå ud og arbejde i haven i stedet for at føle sig nedtrykt og umotiveret ved synet af en have, der er ved at kvæles i ukrudt.”, fortæller han.

Sådan gør du

Det er nemt at komme i gang med No-Dig-metoden. Alt, du behøver at gøre, er at markere det område, hvor du vil have dine bede og gangstier. 

Stier

Der, hvor stierne skal være, kan man det første år dække jorden med pap, der dækker for lyset, så ukrudtet ikke kan gro. Pappet kan derefter skjules med et lag organisk materiale fx visne blade, halm, græsafklip eller lignende. Efter nogle måneder vil pappet være nedbrudt, og til den tid skulle ukrudtet gerne være dødt.

Bede

Der, hvor bedene skal være, kan man også lægge pap ud det første år, men det er ikke strengt nødvendigt. Ovenpå jorden/pappet lægges et lag på 10 cm af velomsat dyregødning fx komposteret hestegødning. Øverst lægges 5 cm fin, velomsat kompost, champignonmuld el.lign.

Når først du har etableret bedene, kan du så med det samme, hvis vejret er til det. I en no-dig-køkkenhave er arbejdsgangen ellers den samme som i en hvilken som helst anden køkkenhave. 

I de efterfølgende år skal man i vintermånederne lægge 5 cm kompost eller velomsat dyregødning ovenpå bedene, mens ellers lade bedene være.

Kanter

Det kan være en fordel at lave nogle midlertidige kanter omkring bedene for at holde jorddækket på plads, og så blot fjerne dem, når jorddækket er begyndt at blive nedbrudt. Men vær opmærksom på, at kanterne kan være et godt sted for snegle at gemme sig.

I Bo Egelunds køkkenhave, som dyrkes med No dig-metoden, er jorden så porøs, at man kan stikke hånden direkte ned i jorden. Foto: Frank Kirkegaard

Dyrk intensivt med no dig

No dig-metoden, gør det muligt at dyrke grøntsager ret intensivt, hvilket betyder, at det er muligt at producere en stor høst på et relativt lille område.

Charles Dowding anbefaler, at man anlægger en køkkenhave på 30-40 m2. Den kan fint forsyne en familie på fire. Og man kan altid tilføje flere bede, når man har opnået mere erfaring og rutine.

"Det at dyrke sin have efter denne metode er en læringsproces, og for en nybegynder er der ting, man skal lære, og man må gøre sig sine erfaringer og fejltagelser", fortæller Charles Dowding.

Læs mere om No-dig metoden 

Læs mere om Charles Dowding og No dig-metoden på charlesdowding.co.uk, hvor man også kan købe hans bøger.

Du kan også læse mere om No dig-metoden i Bo Egelunds bog ” Den selvforsynende familie” fra forlaget Koustrup & Co. Køb den i webshoppen

Annonce